Zoeken in deze blog

woensdag 7 december 2011

Overgewicht is niet fataal.

We leven in een tijd waar junkfood tegenover de gezonde eetcultuur staat. Er bestaan duizenden diëten om je overgewicht weg te werken. De vraag is of deze diëten wel zo gezond zijn? Daarom is het erg belangrijk te weten in welke graad je overgewicht of ondergewicht hebt. Om dit te weten moet je uw bmi (body mass index) berekenen!

Als je een cijfer uitkomt tussen de 18,5 en de 25 ben je volkomen gezond en kan je eventuele vetbandjes wegwerken door sport/fitness. Geen dieet is noodzakelijk! Mocht je boven of onder deze cijfers uitkomen moet er toch wel nagedacht worden over een dieet of misschien eventueel externe hulp van een diëtist.



Je bmi berekenen is niet zo moeilijk. Een simpele formule voorziet je van deze informatie. Je deelt je gewicht in kilogram door je lengte in meter in het kwadraat. M.a.w.  gewicht/lengte². Mocht je deze formule niet begrijpen kan je altijd je bmi berekenen op bmiberekenen.info.

Een diëtist zal je volgens mij pas kunnen helpen als je een ongezonde eetgewoonte hebt. Vervolgens kan je dit natuurlijk ook zonder diëtist oplossen, maar het feit dat overgewicht is opgetreden, wil zeggen dat je jouw eigen lichaam vermoedelijk niet onder controle hebt. Als je kijkt op google voor de term obesitas (overgewicht) merk je al snel dat er vele vormen zijn van overgewicht. Sommige kunnen zelfs erg extreem en levensbedreigend worden.

Het is dus van levensbelang dat je weet in welke graad je al dan niet last hebt van overgewicht om preventief te werken om erger te voorkomen! Ik raad je alvast aan om zeker je bmi te laten berekenen, beter nu dan voor het te laat is!