Zoeken in deze blog

vrijdag 6 januari 2012

Beroemde diamanten

De schittering, de rijkdom en hun mythische geschiedenis, de magie van diamanten is verbonden met hun verleden. De beroemdste diamanten zijn dikwijls ook de beruchtste, want hoewel ze nu in alle rust te bewonderen zijn in musea, vertelt hun geschiedenis een verhaal van oorlogen, diefstal, moorden en reizen naar verre oorden. 

Hope diamant

De Hope diamant is één van deze wonderbaarlijke creaties van moeder natuur. Deze beroemde 45.42 karaat diepblauwe diamant zijn geschiedenis begint in de Kollur mijn in India. Volgens de legende stal in 1660 de Franse koopvaarder Jean-Baptiste Tavernier de beroemde diamant uit een standbeeld van een Hindoestaanse god. Toen de priesters de verdwijning ontdekte, spraken ze een vloek uit. Eender wie in het bezit kwam van de diamant was gedoemd tot een leven vol tegenspoed. Zowel de onthoofding van Marie -Antoinette als de dood van vele andere beruchte personen werd door de vloek op de Hope diamant verklaard. 

Sjah

De Sjah diamant kent een even notoire geschiedenis als de Hope diamant. De mysterieuze gravures vertellen een historie die begint in India en gedreven door oorlogen tot in het Perzische rijk reikt om uiteindelijk terecht te komen in het Kremlin. 

Koh-i-Noor

De Koh-i-Noor staat voor "Berg van licht" en heeft zijn naam niet gestolen. Deze 108.93 ct diamant is zo geslepen dat zijn schittering de zon doet verbleken. Volgens de legende is diegene die deze beroemde diamant bezit de machtigste man van de wereld. De legende zou weleens kunnen kloppen. In 1304 was de beroemde diamant in handen van de radja van Malwa waarna, na vele oorlogen, in 1849 het bezit werd  van koningin Victoria van Engeland. Vandaag wordt de Koh-i-Noor bewaard in de Tower of Londen. 

Er zijn nog tientallen andere beroemde diamanten met hun eigen boeiende verhaal. Om hier meer over te weten, klik op onze link beroemde diamanten en verlies jezelf even in een wereld van schittering en gevaar.